4.Hafta kitap bölümü özeti                    

                                                                TÜRKÇE PROGRAMINDA YAZMA BECERİSİ

Programda öğretmenlerin kazandırması hedeflenen becerilere tekabül eden kazanımlar bütün sınıf düzeylerinde ve sıralı bir biçimde hazırlanmıştır.

Amaç 1. Yazma kurallarını uygulama

Kazanımlar:

1.      Kağıt ve sayfa düzenine dikkat eder.

2.      Muntazam, okunaklı ve işlek yazar.

3.      Dijital ortamdaki yazışmalarda biçim ile ilgili kurallara uyar.

4.      Standart Türkçe ile yazar.

5.      Türkçenin  yazma kurallarına uygun cümleler oluştur.

6.      Yabancı dillerden alınmış, dilimize henüz yerleşmemiş kelimelerin yerine Türkçelerini kullanır.

7.      Olayları ve bilgileri ardışık bir şekilde anlatır.

8.      Ortaya koyduğu üründe sebep-sonuç ilişkileri kurar.

9.      Ortaya koyduğu üründe amaç- sonuç ilişkileri kurar.

Amaç 2. Planlı yazma

Kazanımlar:

1.      Yazacağı konu hakkında araştırma yapar.

2.      Metin taslağı oluştur.

3.      Yazısını bir ana fikir çerçevesinde geliştirir

4.      Başlık koyar.

5.      Yardımcı fikirlerden yararlanır.

Amaç 3. Farklı türlerden metin yazma

Kazanımlar

1.      Olay, düşünce, bildirme türünden yazılar ortaya koyar.

Amaç 4. Kendi yazılarını değerlendirir.

Kazanımlar

1.      Yazdıklarını şekil, içerik, dil ve anlatım, yazım, noktalama kuralları açısından gözden geçirip, değerlendirme yapar.

Amaç 5. Kendini yazılı olarak ifade eder ve bunu alışkanlık haline getirir

Kazanımlar

1.      Duygu, düşünce, gözlem ve yaşantılarını yazar

2.      Günlük , şiir defteri tutarak yazma çalışmalarını farklı alanlarda uygular.

3.      İlgi duyduğu alanlarda araştırma yapar ve  fikirlerini belirterek, yazıya döker.

4.      Yazma yarışmalarında yer alır.

Amaç 6. Yazım ve noktalama kurallarını uygulama

Kazanımlar:

1.      Yazım ve noktalama kurallarına uygun eserler ortaya koyar.

Türkçe Programında Yazma Becerisi Yöntem ve Teknikleri

Yapılandırmacı yaklaşım gereğince öğretmenlerin, 4 temel dil becerisini metin içerisinde kazandırmaları hedeflenmektedir. Bu bakımdan yazma becerisini kazandırmak adına aşağıda bulunan amaç ve uygulamalar kullanılmalıdır:

Not alma: Öğrencilerin sistemli çalışabilmesi, önemli bilgileri kaydedebilmesi önemlidir. Hatırlama seviyesini yükseltir. Öğrencilerden okunan veya dinlenen bir metinden not alması istenir.

Özet çıkarma: Anladıklarının özünü ortaya koymak ve düzenli çalışma alışkanlığı kazandırmak içindir. Öğretmen önce dinleneni veya okunanı özetler. Özet çıkarma hakkında bilgiler verir. Sınıfta birkaç çalışma yapılmasının ardından farklı metinler üzerinden özet çıkarmaları istenir.

Boşluk doldurma: Öğrencilerin anladıklarını uygun şekilde anlatmalarını ve anlatma becerilerini geliştirmek hedeflenir. Boşluk bırakılan metni, metin bağlamına göre tamamlanması istenir.

Kelime ve kavram havuzundan seçerek yazma:

Öğrendikleri söz varlıklarını kalıcı kılmak hedeflenir. Öğretmen kelime, kavram, deyiş, atasözü içeren bir havuz meydana getirip kâğıda veya tahtaya yazar. Öğrencilerden bu havuzdan seçerek metin oluşturmaları istenir.

Serbest yazma: herhangi bir konuda yazılı bir şekilde kendilerini ifade etme becerilerinin geliştirilmesi hedeflenir. Öğrenciler bir konu seçer, tür konusunda özgürdürler ve istediklerini yazarlar. Sınıfta uygulama zorunluluğu yoktur.

Kontrollü yazma:

Cümle kelime yapılarını Türkçenin kurallarına uygun yazmak amaçlanır. Öğrenci seviyesi dikkate alınarak uygulanır. Farklı uygulama şekilleri vardır.

Güdümlü yazma: öğrencinin bir mevzu hakkında etkili bir şekilde yazması hedeflenir. Öğretmen öğrencileri konu hakkında bilgilendirir, sınıfta tartışılır, değerlendirilir. Öğrenciler bu aşamadan sonra yaz maya başlarlar.

Yaratıcı yazma: Yaratıcılıklarının geliştirilmesi hedeflenir. Öğrenciler yazmak istedikleri türe ve konuya göre boş kâğıda akıllarını geleni yazıp düzenlerler. Daha sonra konu hakkında neye ne tarafa gideceklerine karar verirler.

Metin tamamlama: Bir metni, metnin bağlamına bağlı kalarak devam ettirirler. Okuduklarından hareketle yazmak istediklerini yazarlar.

Tahminde bulunma: Yorum yapma becerisi kazandırmak hedeflenir. Metnin gelişimine, öncesine, sonrasına yönelik tahminde bulunurlar

Bir metni kendi kelimeleriyle yeniden oluşturma: Öğrencilere bir metin verilir, ve onu yeniden yazmaları istenir. Kendilerini keşfetmeleri sağlanır. 

Bir metinden hareketle yeni bir metin oluşturma: Hangi türden yazacaklarını keşfetmeleri amaçlanır. Bir metin verilir ve öğrenci onu yeniden kurgular.

Duyulardan hareketle yazma: Dikkatleri geliştirilir. Bir resim, müzik hakkında metin oluşturmaları istenebilir.

Grup olarak yazma: İş birliği yapma becerisi kazandırılır. Küçük gruplara ayrılıp her grup farklı yazma konuları hakkında yazar. Grup üyeleri konunun farklı yönünü ele alır. Daha sonra metinler mantıklı bir şekilde birleştirilir.

Eleştirel yazma: Olaylara tarafsız olup, yapıcı bir şekilde tartışıp, çözüm üretmeleri sağlanır. Herhangi bir olay veya düşünce hakkında olumlu olumsuz fikirlerini belirtmeleri istenir.

BENZERLİK ORANI %13'TÜR.

 


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar