10.Hafta Makale Özeti:

YAZMA BECERİSİNİ GELİŞTİRMEYE YÖNELİK ARAŞTIRMALAR: SON ÇEYREK ASRIN DEĞERLENDİRİLMESİ

Özet: 

   Yazma becerisinin geliştirilmesi için yapılan bir çalışmadır. Bu alana yönelik tezler incelenmiştir.

Giriş:

   Yazma becerisinin geliştirilmesi sürecinde eğitimin elementleri ve öğretmene büyük görevler düşmektedir. Okuma ve yazma eğitimi alanların yapılan çalışmalar mevcuttur. Fakat ikisinin sentezine yönelik çalışmalar az sayıdadır. İki alanı sentezleyerek genellenebilir sonuçlar elde edilmesi gerekir. Bu çalışmalar geleceğe ışık olacaktır. Literatür çalışması yapılacak sentez çalışması için önem arz etmektedir. Analiz yöntemi kullanılacaktır. Nitel verilerin kullanıldığı bir çalışmadır.

Sentezde Kullanılan Metadoloji:

  Çalışma kapsamında önce daha önce yapılan sentez çalışmaları incelenmiştir. Metadolojisi dikkate değer çalışmalar da incelenmiştir. Yazma, kavramı ile ilgili tarama yapılmıştır. İncelenilecek tezler belirlenip, nitel veriler incelemeye alınmıştır. İnceleme bir plan dâhilinde yürütülmüştür. Analiz yöntemi ile tezler çalışmaya alınmıştır.

Bulgular:

  Analiz dört temada ele alınmıştır.

Yazılı Anlatımın İçeriğini Zenginleştirmeye Yönelik Ön Uygulamalar:

  Bu ön uygulamanın amacı yazma ortamını hazır etmek, yazmaya başlamadan önce bilgiler edinmek üzerine kuruludur. Uygulamalar yaratıcı yazma başlığında ele alınarak işlenmiştir. Beyin fırtınası, resme bakarak yorumlama ve metni tamamlama gibi uygulamalar tercih edilmiştir. Bu yaratıcı yazma başlıklarının kullanıldığı uygulamalarda verim alınmıştır. Öğrencilerin yaratıcılıkları artarak, farkındalıkları da artmıştır. Bu alanda başka çalışmalar da olmuştur.

 

Yazılı Anlatımın Niteliğini Artırmaya Yönelik Öğretimsel Müdahaleler:

Öğretimsel programların amacı yazılı anlatımın kalitesini arttırmak, uygulamaları bir araya getirmek ve yazma becerisini geliştirmektir. Alt süreçlere odaklanmışlardır. Bu alanda çokça çalışma yapılmıştır. Alt süreçler tercih edilmiştir. Yazma öncesi hazırlık süreci vardır. Taslak süreci mevcuttur. Gözden geçirme süreci vardır ve de paylaşma süreci vardır.

Ölçme Değerlendirme Çalışmalarının Yazılı Anlatıma Katkısı:

Yapılan çalışmalarda ölçme değerlendirmenin yadsınamaz bir yeri vardır. Geniş bir kullanım alanı vardır. Bu alanda birçok çalışma olmuştur. Örneğin yapılan bir çalışmada, öğrenciler akran değerlendirmesinden memnun kalmıştır. Sürece ve yazılı anlatıma odaklanan öğreticiler de incelenmiştir. Deney grubundaki öğrenciler çoklu değerlendirmeyi ve akran değerlendirmeyi önemsemişlerdir. Çoklu veri kaynağına yönelik değerlendirme becerisine olumlu katkılar sunmuştur.

Teknolojinin Yazılı Anlatım Becerilerinin Geliştirilmesine Katkısı:

   Hızla değişen ve dönüşen dünyada kendini hissettiren teknoloji kendisini yazma eğitimi alanında da hissettirmiştir. Teknolojinin yazma eğitimine etkisine yönelik çalışmalar yürütülmüştür. Öğrenciler dijital ortamda hikâye oluşturup dijital ortamda paylaşmışlardır. Öğrenciler hikâye yazma ve teknolojik araç kullanmada aktif bir konumda yer almışlardır. Neticede dijital ortamda oluşturulan hikaye çalışması öğrencilerin yazma becerilerine katkıda bulunmuştur.

Sonuç ve Tartışma:

Yazma çalışmasında konuyla ilgili ön bilgiler yazmayı olumlu yönde etkilemektedir. Öğrencilerin yaratcılıklarını ortaya çıkaran etkinlikler tasarlamak yazma sürecini olumlu yönde etkilemektedir. Yazma süreci planlamak, yazma eğitimi için önem teşkil etmektedir. Beyin fırtınasını ve grup etkileşimini baz alan çalışmalar nitelikli bir yazma eğitimi sunmaktadır. Etkinliklerde bağlam ve sosyal etkileşim dikkate alınmalıdır. Sürece ve metin özelliklerine odaklanan öğretimsel süreçler vardır. Akran değerlendirmesi öğrenciler açısından etkinleştirici nitelikte olmuştur. Geri bildirim ve süreçleri öğrencileri olumlu yönde etkilemiştir. Bu çalışmalar için analitik ölçme tekniği mevcuttur. Teknoloji konusunda yeterince araştırma yoktur. Yazma ve teknolojinin birleşimi olumlu bir etki yaratmıştır. Yazma eğitiminde teknoloji daha yaygın kullanılmalıdır ve verimli bir yazma eğitimi verilmelidir.

BENZERLİK ORANI %0'DIR.

 

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar