11.Hafta Makale Özeti

           EĞİTİM FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN YAZMA ALIŞKANLIĞI              

                           PROFİLLERİNİN   BELİRLENMESİ1

Özet:

   Yazma becerisi faklı boyutlarda incelenmiştir. Nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Çalışma grubu öğretmen adaylarından oluşmaktadır. Yazma alışkanlıkları üzerine yapılan bir çalışmadır. Görüşme formu kullanılmıştır. Toplanan veriler içerik çözümleme yöntemi ile analiz edilmiştir.

Giriş:

  Yazma süreç gerektiren bir beceridir. Metin üretmek isteyen kişi bu süreçleri takip eder. Yazma diğer becerilere göre daha geç ve zor kazanılan bir beceridir. Yazma eğitimi ile öğrencilerin anlama ve anlatma becerilerini geliştirmek hedeflenmiştir. Yazma becerisi gelişmiş öğrenciler birçok açıdan daha donanımlı bireyler olmaktadır. Yazma becerisinin edinimi, gelişimi, alışkanlıkları üzerine birçok çalışma yapılmıştır. Bu çalışma ise daha genel bir araştırma içermektedir. Öğrencilerin yazma alışkanlığı yönünde olan bu araştırma yazma alışkanlığı profillerini belirlemeyi amaçlamıştır.

Araştırmanın Modeli:

    Nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır.

Çalışma Grubu:

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğrencileri.

Verilerin Toplanması:

Görüşme formu kullanılmıştır.

Verilerin Çözümlenmesi:

Nitel yaklaşım kapsamında içerik çözümlemeye başvurulmuştur. Görüşmeler sonunda elde edilen veriler, nitel araştırmaya uygun olacak şekilde çözümlenmiştir. Çözümleme dört aşamada gerçekleşmiştir. Güvenirlik açıdan başka bir araştırmacının çözümlemeyi gözden geçirmesi istenmiştir. Ardından temalar belirlenip, üzerinde çalışılmıştır.

Bulgular: 8 Ana temel başlıkta işlenmiştir.

Yazma Durumu: Öğrencilerin çoğu yazmayı sevdiklerini, kendini ifade etmek için güzel bir araç olduğu yönünde fikirlerini sunmuştur. Diğer öğrenciler ise yazmaktan hoşlanmadıklarını belirtmiştir.

Yazma Amacı: Çalışmaya katılan öğretmen adaylarının çoğu, yazma amaçlarının kendi istekleri yönünde olduğunu belirtmişlerdir.

Yazım Türü: Çalışmaya katılan öğretmen adaylarının çoğu günlük tuttuğunu belirtmiştir ve şiir yazma eğilimi olanlar da mevcuttur.

Yazma Tarzı: Çalışmaya katılan öğretmen adaylarının çoğu plansız yazdıklarını belirtmiştir ve dijital ortamda yazmayı seven çoğunluktadır.

Yazma Süreci: Öğrencilerin birçoğu dil bilgisi, imla ve noktalama kurallarına dikkat ettiklerini belirtmişlerdir.

Yazma Zamanı: Öğrencilerin çoğu zaman dilimini planlamadıklarını belirtmekle beraber, gece yazanlar ve soğuk aylarda yazanlar da vardır.

Yazma Mekânı: Öğrencilerin çoğu kimsenin olmadığı, kapalı ortamlarda, yalnız olabilecekleri mekânları tercih ettiklerini belirtmişlerdir.

Paylaşım: Görüşme neticesinde öğrencilerin birçoğu yazdıklarını sosyal medyada yayımladıklarını belirtmişlerdir. Aynı doğrultuda dergi, blog tarzı sahalarda yazmamaktadırlar.

Sonuç, Tartışma ve Öneriler:

Yazmaya olumlu bakanlar, olumsuz bakanlara nazaran çoğunluktadır ve yazmayı çok sevmektedirler. Sevenlerin çoğu yazmayı kendiyle dertleşme olarak görüp, rahatladıklarını belirtmişlerdir. Öğretmenlerinin yazma becerisi ediniminde büyük yerinin olduğunu da belirtmişlerdir. Yazmaya olumlu bakanlar şiir, günlük ve öykü türlerine yönelik yazdıklarını ifade etmişlerdir. Öğrencilerin çoğu plansız yazdıklarını belirtmiştir ve yazarken yalnız olabilecekleri mekânları tercih ettiklerini belirtmişlerdir.

 BENZERLİK ORANI %2'DİR

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar