12.Bölüm Kitap Özeti

Yazar Grupları, Yazarlık Okulları ve Yazma Atölye Çalışmaları (Workshop)

Yazar Grupları:

Amaç bir arada olup, birbirinin eserini okumaktadır. Geri bildirime olanak tanımaktadır. Dikkat edilmesi gereken hususlar: Toplanma sıklığı,geri bildirim verme durumu ve toplantı yeridir. Geri bildirimler yapıcı olmalıdır, cesaret kırıcı olmamalıdır. Her toplantıda bir başkan olur ve herkese söz hakkı verir.

Yazarlık Okulu:

Türkiye’de yazarlık okulu yoktur, yazar yetiştirmeye uygun bir ortam da yoktur. İnsanlar yazarlığa kaba bir bakış açısıyla bakarak doğuştan gelen bir yetenek olduğunu düşünmektedirler. Yaratıcı yazarlık kursları mevcuttur. Bu alanda kurs ve seminerler de mevcuttur.  Akademisyenler ve profesyonel yazarlar da ders vermektedirler.

Yazma Atölyeleri Nedir, Avantajları Nelerdir?

Teorik ve uygulamalı derslerden oluşmakla beraber, uzman kişilerin deneyimlerini aktarmaktadır. Yazmaya ilgi duyan kişiler katılmaktadır. Atölye çalışmaları teknik bilgileri vererek uygulama çalışmalarıyla desteklemektedir. Kişilerin ortak bir konuda ve ortak bir plan dahilinde ortak bir çalışma ile ortaya koyduğu uygulama, şeklinde tanımlanabilir. Katılımcıların yazılacak konuya vakıf olmaları gerekmektedir. Edebiyat etkinlikleri yazmaya daha geniş bir çevreden bakmayı sağlar. Düzenli bir çalışma ile usta kişilerden ders almak geliştirici düzeydedir.  Konferanslar da faydalı olmaktadır. Atölye çalışmaları yazmak isteyen, yazar olmak isteyen kişiler için çok önemli bir yerdir. Samimi bir ortamı vardır. Tecrübe transferi söz konusudur. Yazmaya yönelik verilen geri bildirimler, telkinler yazar adayları için çok önemlidir. Atölye çalışmaları yazar adayına özgüven kazandırmaktadır.

Yazma Atölyeleri Nasıl Gerçekleştirilir, İşleyişi Nasıldır?

Yazma atölyesi, yazmak isteyenlerin bir plan dâhilinde toplandığı, eğitim aldığı topluluktur. Teorik bilgiler aktarılırken, uygulamalı eğitim de verilmektedir. Usta yazarların deneyimlerini aktardığı bir platformdur.

Yazma Atölyesi Çalışma Örmekleri:

Türünün Özelliklerine Göre metin Oluşturma Etkinliği Atölye Çalışması 1

·         Tür: Öykü, şiir..

·         Teorik bilgi paylaşımı(Yazılacak türe ait bilgiler verilir)

·         Uygulama çalışması( Metin oluşturulur)

·         Değerlendirme( Katılımcılar fikir belirtir ve akran değerlendirmesine geçilir.

Düşünceyi geliştirme yollarını kullanarak metin oluşturma etkinliği atölye çalışması 2:

·         Düşünceyi geliştirme yolları (Tanımlama, öyküleme…)

·         Çalışma ve konu çevresini oluşturma ve teorik bilgi paylaşımı ( Teorik bilgiler verilir, örnek metin incelenir)

·         Uygulama çalışmaları (Hedef kitleyi işe katarak uygulama çalışmaları yapılır)

·         Değerlendirme (Metinler grup ile değerlendirilir.)

Bir edebi türe seçilen ait metnin temel ögelerinden birinin konu edinerek benzer metin oluşturma etkinliği atölye çalışması 3

Kurumsal alt yapı meydana getirilir, kaynak metin seçilir, yazmadan önce hazırlık çalışması yapılır ve yönlendirmeler verilir. Yazma etkinliği gerçekleştirildikten sonra, değerlendirmeye geçilir.

BENZERLİK ORANI %0'DIR.

 

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar